info@avicenna-polska.pl

Dietetyka lecznicza TCM – Marta Nizioł 2025-2027

Serdecznie zapraszamy na specjalistyczne szkolenie z zakresu właściwości produktów spożywczych, terapii pożywieniem oraz łączenia produktów z ziołami potęgującymi działanie terapeutyczne.

Szkolenie poprowadzi Marta Nizioł – wieloletnia tłumaczka wykładów, szkoleń i książek z zakresu Medycyny Chińskiej. Doświadczenie i wiedza zdobyte przez lata pracy z najznamienitszymi nauczycielami TCM oraz osobista praktyka jako terapeutka TCM dają jej solidną podstawę do przekazywania wiedzy teoretycznej i praktycznej.

Instytut Avicenna uznał Martę Nizioł za wykwalifikowaną wykładowczynię w ramach swojej struktury nauczania w Europie, stąd to, jak i  kolejne wydarzenia organizowane są przez Avicenna Polska i uznawane przez Claudea Diolosę jako rozwinięcie jego nauk.

 

 

Fundamentem Medycyny Chińskiej są metody terapeutyczne, do których opanowania zobowiązany był każdy lekarz Medycyny Chińskiej. Należały do nich: ćwiczenia fizyczne [taiji, qigong], dietetyka, ziołolecznictwo, akupunktura, masaż. Terapeuci z założenia mieli dbać o siebie na poziomie fizycznym, ale też mentalnym, poprzez określone praktyki i tryb życia.

W kontekście dietetyki, kluczowe znaczenie mają składniki jedzenia służące zdrowiu, metody gotowania i przygotowywania żywności z lokalnych produktów oraz ziół, przypraw i roślin leczniczych. Teoria Pięciu Elementów wyłoniła się z podstaw medycyny chińskiej jako sposób na zrozumienie obserwowanych w naturze przemian dotyczących pór roku czy funkcjonowania organizmu.

Dietetyka według Pięciu Przemian zawiera mądrość  zgodną z naturą, rządzącymi nią prawami, cyklami i energią. Nie jest to recepta na to, co jeść, a raczej zachęta do uczenia się, wyczuwania i rezonowania z tym, gdzie co najlepsze dla zdrowia, właściwego poziomu energii i etapu życia.

Wiedza w tym zakresie może wspierać klientów / pacjentów w ich ścieżce ku zdrowiu, pomnażając działania terapeutyczne proponowane przez terapeutę, niezależnie od tego, czy będą to akupunktura, ćwiczenia lecznicze czy ziołolecznictwo.

 

DLA KOGO?

  • dietetycy,
  • akupunkturzyści
  • naturoterapeuci
  • lekarze
  • fizjoterapeuci
  • zielarze
  • wszyscy, którzy znają podstawy medycyny chińskiej i chcą poszerzyć wiedzę na temat wspierania terapii dietą

 

CO ZYSKASZ?

  • Poznasz podstawy leczenia za pomocą żywności,
  • poznasz właściwości produktów,
  • zrozumiesz jak łączyć produkty, żeby stworzyć lecznicze potrawy,
  • nauczysz się sposobów obróbki termicznej,
  • poznasz metody włączania do diety ziół leczniczych,
  • zyskasz znajomość praktycznego zastosowania ziół i przykładowych receptur, dzięki czemu zbudujesz lub usystematyzujesz wiedzę [apteczka ziołowa],
  • zrozumiesz, w jaki sposób żywność wpływa na nasze ciało, umysł i ducha.
  • wiedzę z zakresu przypadków klinicznych z użyciem formularzy

 

CZEGO SIĘ NAUCZYSZ?

  • Jak używać żywności jako lekarstwa, aby stworzyć równowagę i witalność.
  • Narzędzi do wykorzystania diety w codziennym życiu lub praktyce zawodowej,
  • Przepisów, które pokazują jak wdrażać omawiane zasady,
  • Jak gotować – dzięki któremu terapia będzie pełniejsza, a postępy szybsze i trwalsze,
  • Praktycznego korzystania z dotychczasowej wiedzy, dzięki powtórce zasad teoretycznych i metod diagnozowania,
  • konkretnych wskazówek dietetyczno-leczniczych, dopasowanych do syndromów znanych w Medycynie Chińskiej
  • Analizować formularze służące do opisywania przypadków

 

GDZIE?

Zajęcia odbędą się w Brzegu, w sali wykładowo – warsztatowej nowo powstałego zakładu przetwórstwa ziół chińskich CMC – Centrum Medycyny Chińskiej. Przy okazji szkolenia będzie możliwość zwiedzenia zakładu i poznania procesów produkcyjnych i obróbki ziół chińskich w zakładzie spełniającym normy farmaceutyczne.

Zakład mieści się w centrum Brzegu, dookoła w niedużej odległości znajduje się zadowalająca ilość miejsc noclegowych i jadłodajni – bary, restauracje, pizzerie, itp w zasięgu 5 min na piechotę. Brzeg znajduje się dokładnie między Wrocławiem a Opolem, z dogodnym i bezpośrednim dojazdem autostradą A4 lub PKP z bezpośrednimi połączeniami z wszystkimi głównymi miastami w Polsce.

Kurs ma charakter teoretyczno-praktyczny, zależy nam, żeby każdy z uczestników został przygotowany do wykorzystania nabytej wiedzy w praktyce. Oprócz części wykładowej, odbędzie się prezentacja i degustacja wybranych dla każdego modułu potraw / napojów, nad których przygotowaniem czuwać będzie znakomita i doświadczona terapeutka i znawczyni dietetyki chińskiej, Iwona Sitko. W razie chęci i możliwości Uczestnicy także będą mogli wziąć udział w części praktycznej. Ze względu na charakter szkolenia maksymalna liczba uczestników to 30 osób.

 

CENY I WARUNKI

Szkolenie podzielone jest na dwa główne moduły:

CZĘŚĆ PODSTAWOWA – MODUŁY 1-7

CZĘŚĆ ZAAWANSOWANA – MODUŁY 8-12

Każde spotkanie kosztuje 790,00 zł (przy przedpłacie w określonym terminie lub za całość szkolenia 750,00 zł). W cenie zawierają się dwa dni wykładów, dobrze przygotowana sala wykładowa, skrypty, prezentacja ziół/potraw/napojów, serwis kawowo herbaciany i przekąski. Cena nie zawiera kosztów dojazdu i zakwaterowania, chętnie pomagamy w tych kwestiach.

Cena dla osób uczestniczących tylko w części zaawansowanej – 850,00 zł za spotkanie.

Decydując się na udział w Szkoleniu, Uczestnik zobowiązuje się do wzięcia udziału we wszystkich modułach i pokrycia ich kosztów nawet w przypadku nieobecności. Organizator zobowiązuje się udostępnić nagrania z takiej sesji w celu uzupełnienia materiału pod kątem zdania egzaminu końcowego. Dopuszcza się jedną nieobecność.

Szkolenie zakończone będzie egzaminem końcowym, jego zdanie zostanie potwierdzone otrzymaniem Dyplomu ukończenia szkolenia wydanym przez Avicenna Instytut i podpisanym przez Claudea Diolosę. Poziom egzaminu jest identyczny do poziomu egzaminowania w Niemczech, Austrii czy Szwajcarii.

Do egzaminu może podejść Uczestnik, który ukończył wszystkie 12 modułów. Dopuszczana jest jedna nieobecność, obligatoryjnie uzupełniona w formie odsłuchania nagrań z zajęć.

 

CZĘŚĆ PODSTAWOWA:

 

Moduł 1:   [webinar]   25-26.10.2025

Podstawowe zasady odżywiania według Pięciu Elementów

Tradycje żywieniowe i lecznicze

Chińska teoria odżywiania i energetyka żywności

 

Moduł 2:   15-16.11.2025

DZIEŃ 1   stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

Grupy żywności i ich właściwości

W harmonii z porami roku

Budowanie uzdrawiającej kuchni

zasady gotowania dla zdrowia

gotowanie dopasowane do konstytucji – typy konstytucyjne

cykl odżywczy

 

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

Praktyczne pokazy gotowania w oparciu o Pięć Elementów – teoria przekuta na działanie,

rola dodatków, przypraw,

metody preparowania i ich wpływ na zmianę jakości pożywienia – powtórka z poprzedniej sesji – jak określić konstytucję urodzeniową

 

Moduł 3:   17-18.01.2026

DZIEŃ 1   stacjonarnie – praca w grupach, przykładowe diagnozy

Powtórka z diagnozowania – wyodrębnianie wzorców diagnostycznych, przykłady zaleceń dietetycznych

Cztery korzenie

Trzy skarby

Wzorce diagnostyczne w oparciu o Osiem Zasad

 

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

Wzorce nadmiaru – wpływ zewnętrznych czynników patogennych

Systemy związane z wzorcami nadmiaru / objawy / oznaki

DIETA W TRAKCIE INFEKCJI

jak uwzględnić niedobory podczas infekcji

 

Moduł 4 – cztery filary – QI   21-22.02.2026

DZIEŃ 1  stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

Wzorce niedoboru – niedobór Qi

Śledziona / Płuca / Nerki / Wątroba / Serce

dynamika rozwoju wzorców diagnostycznych – MINDMAPPING

 

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

Wzorce nadmiaru [nadmiar i niedobór w tle / zastój jako forma nadmiaru / zbuntowane Qi]

zastój Qi Wątroby / Pęcherzyka Żółciowego

zbuntowane Qi Żołądka / zbuntowane Qi Płuc

cykl kontrolny

przykłady z praktyki klinicznej

 

Moduł 5 – cztery filary – KREW   21-22.03.2026

DZIEŃ 1  stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

Wzorce niedoboru – niedobór Krwi

Śledziona / Wątroba / Serce

Gorąco Krwi [Wątroba / Serce]

rola Jing

 

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

Wzorce nadmiaru – zastój Krwi

rola emocji

patogeny we krwi [wirusy]

 

Moduł 6 – cztery filary – YIN   11-12.04.2026

DZIEŃ 1  stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

Wzorce niedoboru YIN [Nerki, Wątroba, Serce, Śledziona, Płuca]

Jelito Grube / Żołądek

 

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

Wzorce nadmiaru YIN

kwestia Jin Ye – Płuca / Śledziona / Żołądek / Jelito Grube / Potrójny Ogrzewacz

 

Moduł 7 – cztery filary – YANG   13-14.06.2026

DZIEŃ 1   stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

Wzorce niedoboru YANG

[Nerki, Wątroba, Serce, Śledziona, Płuca]

– przykłady z praktyki klinicznej

 

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

Wzorce nadmiaru YANG

Żołądek / Jelito Grube / Pęcherzyk Żółciowy

Wspólna analiza przypadków klinicznych / diagnoza ochotników spośród kursantów

 

 

 

CZĘŚĆ ZAAWANSOWANA

 

Moduł 8 – zdrowie kobiet   12-13.09.2026

DZIEŃ 1   stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

Zdrowie kobiet – główne etapy życia kobiety, wzorce terapeutyczne

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

Wytyczne dietetyczne + przydatne formuły ziołowe

Wspólna analiza przypadków klinicznych / diagnoza ochotników spośród kursantów

 

Moduł 9 – zdrowie mężczyzn   14-15.11.2026

DZIEŃ 1   stacjonarnie: stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

Zdrowie mężczyzn – główne etapy życia mężczyzny, wzorce terapeutyczne

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

Wytyczne dietetyczne + przydatne formuły ziołowe

Wspólna analiza przypadków klinicznych / diagnoza ochotników spośród kursantów

 

Moduł 10 – zdrowie dzieci:   16-17.01.2027

DZIEŃ 1   stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

Zdrowie dzieci – główne wzorce według Medycyny Chińskiej

  • odporność – Wei Qi [Nerki / Płuca / Żołądek]
  • trawienie – Qi z pożywienia [Śledziona / Żołądek / Nerki]
  • wspieranie wzrostu [zasoby przedurodzeniowe / zasoby pourodzeniowe]

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

DIETA + przydatne formuły ziołowe

 

Moduł 11 – zdrowie nastolatków:   13-14.03.2027

DZIEŃ 1   stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

Zdrowie nastolatków

Główne zaburzenia:

– odżywianie, sen, poziom energii, zarządzanie emocjami i stresem, zmiany skórne, zmiany wagi spowodowane hormonami

DZIEŃ 2   stacjonarnie: część teoretyczna

Dieta + przydatne formuły ziołowe

 

Moduł 12 – zdrowie osób starszych:   8-9.05.2027

Zdrowie osób starszych – kiedy korzenie Życia zaczynają słabnąć

  • modalności w diecie w zależności od wieku, stanu zdrowia
  • metabolizm – kwestia Śluzu

Wspólna analiza przypadków klinicznych – rozwój wzorców, współwystępowanie wzorców

stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna

EGZAMIN KOŃCOWY   12-13.06.2027

Egzamin zakończy się przyznaniem Dyplomu ukończenia szkolenia wydanym przez Avicenna Instytut i podpisanym przez Claudea Diolosę. Poziom egzaminu jest identyczny do poziomu egzaminowania w Niemczech, Austrii czy Szwajcarii.

Do egzaminu może podejść Uczestnik, który ukończył wszystkie 12 modułów. Dopuszczana jest jedna nieobecność, obligatoryjnie uzupełniona w formie odsłuchania nagrań z zajęć.

Bonus – nagranie 1

Tworzenie trwałych zmian w terapii – metoda małych kroków

  • planowanie zmian w diecie – co jest najważniejsze, jak zacząć, jak towarzyszyć pacjentowi w zmianach
  • etyka terapeuty, kiedy odpuścić, współodpowiedzialność za proces

Bonus – nagranie 2 – o przyprawach i dodatkach

Wszelkie zapytania, deklaracje uczestnictwa proszę kierować na adres mailowy:
info@avicenna-polska.pl
Serdecznie zapraszamy! 🙂