Serdecznie zapraszamy na specjalistyczne szkolenie z zakresu właściwości produktów spożywczych, terapii pożywieniem oraz łączenia produktów z ziołami potęgującymi działanie terapeutyczne.
Szkolenie poprowadzi Marta Nizioł – wieloletnia tłumaczka wykładów, szkoleń i książek z zakresu Medycyny Chińskiej. Doświadczenie i wiedza zdobyte przez lata pracy z najznamienitszymi nauczycielami TCM oraz osobista praktyka jako terapeutka TCM dają jej solidną podstawę do przekazywania wiedzy teoretycznej i praktycznej.
Instytut Avicenna uznał Martę Nizioł za wykwalifikowaną wykładowczynię w ramach swojej struktury nauczania w Europie, stąd to, jak i kolejne wydarzenia organizowane są przez Avicenna Polska i uznawane przez Claudea Diolosę jako rozwinięcie jego nauk.
Fundamentem Medycyny Chińskiej są metody terapeutyczne, do których opanowania zobowiązany był każdy lekarz Medycyny Chińskiej. Należały do nich: ćwiczenia fizyczne [taiji, qigong], dietetyka, ziołolecznictwo, akupunktura, masaż. Terapeuci z założenia mieli dbać o siebie na poziomie fizycznym, ale też mentalnym, poprzez określone praktyki i tryb życia.
W kontekście dietetyki, kluczowe znaczenie mają składniki jedzenia służące zdrowiu, metody gotowania i przygotowywania żywności z lokalnych produktów oraz ziół, przypraw i roślin leczniczych. Teoria Pięciu Elementów wyłoniła się z podstaw medycyny chińskiej jako sposób na zrozumienie obserwowanych w naturze przemian dotyczących pór roku czy funkcjonowania organizmu.
Dietetyka według Pięciu Przemian zawiera mądrość zgodną z naturą, rządzącymi nią prawami, cyklami i energią. Nie jest to recepta na to, co jeść, a raczej zachęta do uczenia się, wyczuwania i rezonowania z tym, gdzie co najlepsze dla zdrowia, właściwego poziomu energii i etapu życia.
Wiedza w tym zakresie może wspierać klientów / pacjentów w ich ścieżce ku zdrowiu, pomnażając działania terapeutyczne proponowane przez terapeutę, niezależnie od tego, czy będą to akupunktura, ćwiczenia lecznicze czy ziołolecznictwo.
DLA KOGO?
- dietetycy,
- akupunkturzyści
- naturoterapeuci
- lekarze
- fizjoterapeuci
- zielarze
- wszyscy, którzy znają podstawy medycyny chińskiej i chcą poszerzyć wiedzę na temat wspierania terapii dietą
CO ZYSKASZ?
- Poznasz podstawy leczenia za pomocą żywności,
- poznasz właściwości produktów,
- zrozumiesz jak łączyć produkty, żeby stworzyć lecznicze potrawy,
- nauczysz się sposobów obróbki termicznej,
- poznasz metody włączania do diety ziół leczniczych,
- zyskasz znajomość praktycznego zastosowania ziół i przykładowych receptur, dzięki czemu zbudujesz lub usystematyzujesz wiedzę [apteczka ziołowa],
- zrozumiesz, w jaki sposób żywność wpływa na nasze ciało, umysł i ducha.
- wiedzę z zakresu przypadków klinicznych z użyciem formularzy
CZEGO SIĘ NAUCZYSZ?
- Jak używać żywności jako lekarstwa, aby stworzyć równowagę i witalność.
- Narzędzi do wykorzystania diety w codziennym życiu lub praktyce zawodowej,
- Przepisów, które pokazują jak wdrażać omawiane zasady,
- Jak gotować – dzięki któremu terapia będzie pełniejsza, a postępy szybsze i trwalsze,
- Praktycznego korzystania z dotychczasowej wiedzy, dzięki powtórce zasad teoretycznych i metod diagnozowania,
- konkretnych wskazówek dietetyczno-leczniczych, dopasowanych do syndromów znanych w Medycynie Chińskiej
- Analizować formularze służące do opisywania przypadków
GDZIE?
Zajęcia odbędą się w Brzegu, w sali wykładowo – warsztatowej nowo powstałego zakładu przetwórstwa ziół chińskich CMC – Centrum Medycyny Chińskiej. Przy okazji szkolenia będzie możliwość zwiedzenia zakładu i poznania procesów produkcyjnych i obróbki ziół chińskich w zakładzie spełniającym normy farmaceutyczne.
Zakład mieści się w centrum Brzegu, dookoła w niedużej odległości znajduje się zadowalająca ilość miejsc noclegowych i jadłodajni – bary, restauracje, pizzerie, itp w zasięgu 5 min na piechotę. Brzeg znajduje się dokładnie między Wrocławiem a Opolem, z dogodnym i bezpośrednim dojazdem autostradą A4 lub PKP z bezpośrednimi połączeniami z wszystkimi głównymi miastami w Polsce.
Kurs ma charakter teoretyczno-praktyczny, zależy nam, żeby każdy z uczestników został przygotowany do wykorzystania nabytej wiedzy w praktyce. Oprócz części wykładowej, odbędzie się prezentacja i degustacja wybranych dla każdego modułu potraw / napojów, nad których przygotowaniem czuwać będzie znakomita i doświadczona terapeutka i znawczyni dietetyki chińskiej, Iwona Sitko. W razie chęci i możliwości Uczestnicy także będą mogli wziąć udział w części praktycznej. Ze względu na charakter szkolenia maksymalna liczba uczestników to 30 osób.
CENY I WARUNKI
Szkolenie podzielone jest na dwa główne moduły:
CZĘŚĆ PODSTAWOWA – MODUŁY 1-7
CZĘŚĆ ZAAWANSOWANA – MODUŁY 8-12
Każde spotkanie kosztuje 790,00 zł (przy przedpłacie w określonym terminie lub za całość szkolenia 750,00 zł). W cenie zawierają się dwa dni wykładów, dobrze przygotowana sala wykładowa, skrypty, prezentacja ziół/potraw/napojów, serwis kawowo herbaciany i przekąski. Cena nie zawiera kosztów dojazdu i zakwaterowania, chętnie pomagamy w tych kwestiach.
Cena dla osób uczestniczących tylko w części zaawansowanej – 850,00 zł za spotkanie.
Decydując się na udział w Szkoleniu, Uczestnik zobowiązuje się do wzięcia udziału we wszystkich modułach i pokrycia ich kosztów nawet w przypadku nieobecności. Organizator zobowiązuje się udostępnić nagrania z takiej sesji w celu uzupełnienia materiału pod kątem zdania egzaminu końcowego. Dopuszcza się jedną nieobecność.
Szkolenie zakończone będzie egzaminem końcowym, jego zdanie zostanie potwierdzone otrzymaniem Dyplomu ukończenia szkolenia wydanym przez Avicenna Instytut i podpisanym przez Claudea Diolosę. Poziom egzaminu jest identyczny do poziomu egzaminowania w Niemczech, Austrii czy Szwajcarii.
Do egzaminu może podejść Uczestnik, który ukończył wszystkie 12 modułów. Dopuszczana jest jedna nieobecność, obligatoryjnie uzupełniona w formie odsłuchania nagrań z zajęć.
CZĘŚĆ PODSTAWOWA:
Moduł 1: [webinar] 25-26.10.2025
Podstawowe zasady odżywiania według Pięciu Elementów
Tradycje żywieniowe i lecznicze
Chińska teoria odżywiania i energetyka żywności
Moduł 2: 15-16.11.2025
DZIEŃ 1 stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
Grupy żywności i ich właściwości
W harmonii z porami roku
Budowanie uzdrawiającej kuchni
zasady gotowania dla zdrowia
gotowanie dopasowane do konstytucji – typy konstytucyjne
cykl odżywczy
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
Praktyczne pokazy gotowania w oparciu o Pięć Elementów – teoria przekuta na działanie,
rola dodatków, przypraw,
metody preparowania i ich wpływ na zmianę jakości pożywienia – powtórka z poprzedniej sesji – jak określić konstytucję urodzeniową
Moduł 3: 17-18.01.2026
DZIEŃ 1 stacjonarnie – praca w grupach, przykładowe diagnozy
Powtórka z diagnozowania – wyodrębnianie wzorców diagnostycznych, przykłady zaleceń dietetycznych
Cztery korzenie
Trzy skarby
Wzorce diagnostyczne w oparciu o Osiem Zasad
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
Wzorce nadmiaru – wpływ zewnętrznych czynników patogennych
Systemy związane z wzorcami nadmiaru / objawy / oznaki
DIETA W TRAKCIE INFEKCJI
jak uwzględnić niedobory podczas infekcji
Moduł 4 – cztery filary – QI 21-22.02.2026
DZIEŃ 1 stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
Wzorce niedoboru – niedobór Qi
Śledziona / Płuca / Nerki / Wątroba / Serce
dynamika rozwoju wzorców diagnostycznych – MINDMAPPING
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
Wzorce nadmiaru [nadmiar i niedobór w tle / zastój jako forma nadmiaru / zbuntowane Qi]
zastój Qi Wątroby / Pęcherzyka Żółciowego
zbuntowane Qi Żołądka / zbuntowane Qi Płuc
cykl kontrolny
przykłady z praktyki klinicznej
Moduł 5 – cztery filary – KREW 21-22.03.2026
DZIEŃ 1 stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
Wzorce niedoboru – niedobór Krwi
Śledziona / Wątroba / Serce
Gorąco Krwi [Wątroba / Serce]
rola Jing
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
Wzorce nadmiaru – zastój Krwi
rola emocji
patogeny we krwi [wirusy]
Moduł 6 – cztery filary – YIN 11-12.04.2026
DZIEŃ 1 stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
Wzorce niedoboru YIN [Nerki, Wątroba, Serce, Śledziona, Płuca]
Jelito Grube / Żołądek
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
Wzorce nadmiaru YIN
kwestia Jin Ye – Płuca / Śledziona / Żołądek / Jelito Grube / Potrójny Ogrzewacz
Moduł 7 – cztery filary – YANG 13-14.06.2026
DZIEŃ 1 stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
Wzorce niedoboru YANG
[Nerki, Wątroba, Serce, Śledziona, Płuca]
– przykłady z praktyki klinicznej
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
Wzorce nadmiaru YANG
Żołądek / Jelito Grube / Pęcherzyk Żółciowy
Wspólna analiza przypadków klinicznych / diagnoza ochotników spośród kursantów
CZĘŚĆ ZAAWANSOWANA
Moduł 8 – zdrowie kobiet 12-13.09.2026
DZIEŃ 1 stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
Zdrowie kobiet – główne etapy życia kobiety, wzorce terapeutyczne
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
Wytyczne dietetyczne + przydatne formuły ziołowe
Wspólna analiza przypadków klinicznych / diagnoza ochotników spośród kursantów
Moduł 9 – zdrowie mężczyzn 14-15.11.2026
DZIEŃ 1 stacjonarnie: stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
Zdrowie mężczyzn – główne etapy życia mężczyzny, wzorce terapeutyczne
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
Wytyczne dietetyczne + przydatne formuły ziołowe
Wspólna analiza przypadków klinicznych / diagnoza ochotników spośród kursantów
Moduł 10 – zdrowie dzieci: 16-17.01.2027
DZIEŃ 1 stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
Zdrowie dzieci – główne wzorce według Medycyny Chińskiej
- odporność – Wei Qi [Nerki / Płuca / Żołądek]
- trawienie – Qi z pożywienia [Śledziona / Żołądek / Nerki]
- wspieranie wzrostu [zasoby przedurodzeniowe / zasoby pourodzeniowe]
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
DIETA + przydatne formuły ziołowe
Moduł 11 – zdrowie nastolatków: 13-14.03.2027
DZIEŃ 1 stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
Zdrowie nastolatków
Główne zaburzenia:
– odżywianie, sen, poziom energii, zarządzanie emocjami i stresem, zmiany skórne, zmiany wagi spowodowane hormonami
DZIEŃ 2 stacjonarnie: część teoretyczna
Dieta + przydatne formuły ziołowe
Moduł 12 – zdrowie osób starszych: 8-9.05.2027
Zdrowie osób starszych – kiedy korzenie Życia zaczynają słabnąć
- modalności w diecie w zależności od wieku, stanu zdrowia
- metabolizm – kwestia Śluzu
Wspólna analiza przypadków klinicznych – rozwój wzorców, współwystępowanie wzorców
stacjonarnie: część teoretyczno-praktyczna
EGZAMIN KOŃCOWY 12-13.06.2027
Egzamin zakończy się przyznaniem Dyplomu ukończenia szkolenia wydanym przez Avicenna Instytut i podpisanym przez Claudea Diolosę. Poziom egzaminu jest identyczny do poziomu egzaminowania w Niemczech, Austrii czy Szwajcarii.
Do egzaminu może podejść Uczestnik, który ukończył wszystkie 12 modułów. Dopuszczana jest jedna nieobecność, obligatoryjnie uzupełniona w formie odsłuchania nagrań z zajęć.
Bonus – nagranie 1
Tworzenie trwałych zmian w terapii – metoda małych kroków
- planowanie zmian w diecie – co jest najważniejsze, jak zacząć, jak towarzyszyć pacjentowi w zmianach
- etyka terapeuty, kiedy odpuścić, współodpowiedzialność za proces
Bonus – nagranie 2 – o przyprawach i dodatkach